فهرست مطالب
- 1 زوج درمانی چیست؟ چه زمان باید به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟
- 2 کمک گرفتن از زوج درمانگر چه اهمیتی دارد؟
- 3 زوج درمانی چیست؟
- 4 زوج درمانی کدام مشکلات را درمان و رفع می کند؟
- 5 اهداف زوج درمانی و مراجعه به زوج درمانگر
- 6 در جلسات زوج درمانی چه مسائلی بررسی میشود؟ سوالات زوج درمانگر چیست؟
- 7 چه زمانی جهت زوج درمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- 8 زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
- 9 برای شرکت در جلسات زوج درمانی چه شرایطی لازم است؟
- 10 مراحل ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر چگونه انجام میشود؟
- 11 انواع رویکردهای زوج درمانی چیست؟
- 12 انواع مختلف زوج درمانی چیست؟
- 13 مدت درمان و مراقبت های لازم پس از زوج درمانی
- 14 نتایج مورد انتظار پس از اتمام جلسات زوج درمانی چیست؟
- 15 سوالات متداول در خصوص زوج درمانی
- 16 زوج درمانی در کلینیک روانشناسی دوستکام
زوج درمانی چیست؟ چه زمان باید به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟
قرار گرفتن در مشکلات و بحثهای زناشویی امری غیر قابل انکار است که تقریبا همهی زوجها در برههای از رابطهی خود آن را تجربه میکنند. اما برطرف کردن و اصلاح این اختلافات امری غیرممکن نیست و امروزه علم روانشناسی میکوشد تا در این جریان بیشترین تاثیر مثبت را داشته باشد.
چنانچه نمی دانید برای حل مسائل و مشکلاتی که در رابطه زناشویی شما به وجود می آید، چه کاری انجام دهید یا به کدام متخصص مراجعه کنید، یا چطور کیفیت رابطه خود را بهبود بخشید، با ما در این مقاله همراه باشید.
همه ما میدانیم نگهداری و حفظ یک رابطه عاشقانه کار آسانی نیست. همانطور که از قدیم گفتهاند همدیگر را یافتن هنر نیست، هنر این است که همدیگر را گم نکنیم. به دست آوردن اولین مرحلهی رابطه است اما مرحلهی مهمتر، نگه داشتن است.
یک رابطه جدی و سالم درست مانند ماشینی نیازمند معاینه دورهای است تا به خوبی عمل کند.
شروع یک رابطه چه عاشقانه باشد چه دوستانه و چه خانوادگی همانند کاشتن نهالی است که به طور مداوم نیاز به نور، آب و مراقبت دارد. یادمان باشد آموختن هنر رابطه برای نگه داشتن عزیزانمان در کنار خودمان امری ضروری است.
این در حالی است که بسیاری از زوجین با مشکلات بیتوجهی و نادیده گرفتن مواجه هستند.
اگر به دنبال برطرف سازی مشکلات عاطفی از این دست هستید در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
کمک گرفتن از زوج درمانگر چه اهمیتی دارد؟
در طول زندگی مشترک، زوجین با تعارضات متفاوتی روبرو خواهند شد که برخی از این مشکلات را با تعامل و صحبت رفع مینمایند. اما در برخی موارد که برای برطرف کردن بحث چارهای نمییابند بهتر است از یک متخصص زوج درمانگر کمک بگیرند.
متأسفانه زوجین معمولا زمانی به درمانگر مراجعه میکنند که مشکلات زیادی دامنگیر رابطه شده است. الگوهای ناکارآمد رابطه عادی شدهاند، روابط عاشقانه به مرحلهی ضعف رسیده است و خشم زیادی ناشی از تعارضات حل نشده بین آنها جریان دارد.
متاسفانه تحقیقات نشان میدهند که مشکلات زوجین به طور میانگین، ۶ سال قبل از مراجعه به درمانگر شروع شده است.
این اصل به معنای این نیست که زوج درمانی نمیتواند مشکلات پایدار و قدیمی را حل کند بلکه وقتی زوجین با مشکلات پایدار به زوج درمانگر مراجعه میکنند، حل مشکلات آنها به زمان بیشتری نیاز دارد و همچنین باید وقت و انرژی بیشتری را در جهت بهبود و بررسی وضعیت هر دو طرف صرف کرد.
سوءبرداشت ها از مفهموم اصلی زوج درمانی و این که زوج درمانی چطور میتواند به زوجین کمک کند نیز میتواند عاملی باشد که از مراجعه زوجین به درمانگر جلوگیری کنند.
متاسفانه در ذهن برخی افراد مراجعه به یک درمانگر به منزلهی ضعف تلقی میشود. در صورتی که پذیرش وضعیت نامناسب و تلاش برای بهبود زندگی زناشویی و روابط ارزشمند خود یک وجه مهم از قدرت است.
برخی از افراد ممکن است تصور کنند که زوج درمانی فقط برای مشکلات بسیار جدی در رابطه مانند خیانت و سوءمصرف مواد مفید و الزامی است. برخی نیز زوج درمانی را آخرین راهی میدانند که قبل از فکر کردن به طلاق امتحان میشود.
که باید گفت تمام این تصورات اشتباه است. چراکه زوج درمانی نوعی مشورت و کمک به زوجین است تا بتوانند با اختلافات و تعارضات عادی در کنار هم روزنههای عشق را بیابند و با احساس رضایت و آرامش بیشتری همدیگر را دوست بدارند.
زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی نوعی از روان درمانی میباشد که در آن، یک درمانگر با تجربه بالینی با زوجها کار میکند و کمک میکند تا هر دو فرد درگیر در روابط عاشقانه، نسبت به رابطهشان بینش مثبت کسب کنند، ناسازگاری را حل کنند و رضایت از رابطه را با استفاده از انواع مداخلات درمانی بهبود بخشند تا در نتیجه احساس دوست داشتن توام با آرامش در وجود هردوی آنها تقویت شود.
هرچند روند زوج درمانی ممکن است بسته به گرایش نظری درمانگر متفاوت باشد، اما همهی زوج درمانیها شامل موارد زیر میباشند:
- تمرکز بر مشکلات موجود (مثل: مشکلات جنسی، اعتیاد به اینترنت، حسادت، خیانت و یا خشونت)
- مشارکت فعال درمانگر در درمان رابطه دو نفر، به جای درمان هر فرد به طور جداگانه
- مداخلات متمرکز بر راه حل و تغییرگرا در اوایل درمان
- ایجاد اهداف قابل دسترسی و روشن برای درمان
زوج درمانی کدام مشکلات را درمان و رفع می کند؟
مسائل مختلفی در جلسات زوج درمانی مورد توجه قرار میگیرند که این مسائل شامل:
- مشکلات رابطهی جنسی
- مشکل در برقراری ارتباط موثر
- مشکل در کنترل خشم
- خیانت
- خشونت خانگی
- تصمیم به طلاق
- مشکلات مربوط به والدین زوجین
- مشکلات ازدواج های قبلی
- مسائل بهداشتی و پزشکی مزمن
- ناباروری
- قمار و مصرف مواد
- درگیریهای مکرر
اهداف زوج درمانی و مراجعه به زوج درمانگر
همانطور که گفته شد زوج درمانی یک نوع روان درمانی است که در آن یک درمانگر به دو شخصی که در رابطه عاطفی با یکدیگر قرار دارند، طبق تجربیات و دانش بالینی خود مشاوره میدهد.
یکی از مهمترین اهداف زوج درمانی برطرف کردن مشکلات و تعارضات زن و مرد بهصورت ریشهای با استفاده از روشها و راهحلهای مسالمتآمیز است. در طی جلسات زوج درمانی تمرینهای خاصی توسط زوج درمانگر به زوجین ارائه میشود و پس از قرارگیری در مرحلهی پذیرش تمرینات دو نفره، متخصص مربوطه عواملی که باعث بروز مشکلات در زندگی زن و مرد شده را شناسایی میکند.
یکی دیگر از اهداف مهم زوج درمانی، ارتقاء و بهبود سطح کیفی روابط زناشویی است. در طی جلسات مشاوره، زوجها مهارت گفتگوی موثر و روشهای مذاکره را برای تعیین مشکلات ریشهای خود می آموزند و از بروز مشکلات و اختلافات احتمالی در آیندهی رابطه ی خود پیشگیری میکنند. این روند باعث دستیابی زن و مرد به راهحلهای مفید و موثر برای برطرف کردن مشکلاتشان میشود.
همچنین هدف دیگر زوج درمانی آموزش مهارتهای لازم زندگی و توانایی حل مسئله میباشد. یادگیری برخی مهارتها در طی جلسات زوج درمانی، تاثیر چشمگیری در درک متقابل زن و مرد و افزایش احساس همدلی بین آن دو دارد.
از دیگر اهداف زوج درمانی میتوان به ایجاد صمیمیت بیشتر میان زوجین برای دستیابی به تفاهم و سازگاری اشاره کرد. چراکه قرار گرفتن در یک جهت برای بهبود رابطه خود میتوان چراغی روشن از عشق باشد.
خوب است بدانید تامین نیازهای اساسی برای رابطه جنسی بین زن و مرد و اشتراک گذاری رابطه فکری و عاطفی از دیگر اهداف زوج درمانی است. به زبان ساده تر همسو شدن زوجین در ارتباطات جنسی از لحاظ احساسات مشترک و ارضای روحی و برطرف سازی فانتزی های معقول در کنار همسو شدن خط فکری زوجین از جهات مختلف میتوانند بر آرامش رابطه بیفزاید.
در جلسات زوج درمانی چه مسائلی بررسی میشود؟ سوالات زوج درمانگر چیست؟
زوج درمانی عموما با برخی سوالات مصاحبه استاندارد در ارتباط با تاریخچه رابطه، همچنین بررسی تخصصی در خصوص خانواده و نوع نگرش خانوادگی هر کدام از طرفین، ارزشها و پسزمینههای فرهنگی زوجین، شروع میشود.
زوج درمانگر پس از شناسایی مسئله اصلی که تمرکز درمان بر آن خواهد بود و همچنین ایجاد اهداف درمان و برنامهریزی یک ساختار برای درمان، به زوجین کمک خواهد کرد.
در طی دوره درمان، درمانگر کمک میکند که هر دو طرف تاثیر نقش خود در ایجاد تعاملات ناکارآمد را بپذیرند. این موضوع به آنها کمک خواهد کرد تا در شیوهی تفکرشان نسبت به رابطه و یکدیگر، تغییر ایجاد کنند و از اشتباهات گذشته صرف نظر کنند. .
هرچند کسب بینش مهم است، اما یکی دیگر از جنبههای حیاتی زوج درمانی، شامل تغییر واقعی رفتارها و شیوههای ارتباط برقرار کردن با یکدیگر میباشد.
زوج درمانگران معمولا، به منظور اعمال مهارتهایی که آنها در طی روند درمان راجع به تعاملات روزمره خود آموخته اند، برای طرفین تمرین و تکلیف تعیین میکند.
خوشبختانه اکثر زوجها میتوانند با کسب بینش درباره الگوهای رابطهای، افزایش عواطف و کسب مهارتهای ضروری برای برقراری ارتباط موثر با شریک زندگی خود از زوج درمانی نفع ببرند.
زوج درمانگر ممکن است با توجه به نوع مشکلات زوجین، از آنها بخواهد که تحت درمان سکس تراپی، خانواده درمانی و یا روان درمانی فردی نیز قرار بگیرند.
چه زمانی جهت زوج درمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بسیاری از زوجین در طی زندگی مشترک خود با یکدیگر به مشکلاتی بر میخورند که آرامش را از آنها سلب میکند و مجبور میشوند بین ادامه زندگی چالش برانگیز خود و طلاق یک مورد را انتخاب کنند.
اینجاست که زوج درمانی به کمک افراد میآید؛ با اشتیاق هردو طرف نسبت به این روش درمانی و کمک گرفتن از مشاور این امکان وجود دارد که زندگی زن و مرد در مسیر مناسبی قرار گیرد و طعم تلخ طلاق پایان زندگی مشترک آنها نباشد.
در ادامه به بیان مواردی میپردازیم که میتواند بهانه ای برای مراجعه به زوج درمانگر باشد.
- تشدید تعارضها و عادتهای ارتباطی نادرست
- بروز فاصله و احساس تنهایی
- به وجود آمدن مسائل مربوط به تعهد و اعتماد مانند دشواری در تکیه کردن به همسر
- بروز دلبستگیهای ناایمن مانند وابستگی یا استقلال شدید
- احساس عدم حمایت و رها شدن از لحاظ عاطفی از سوی همسر
- نبود صمیمیت جنسی و نداشتن تمایل به برقراری رابطه
- بهروز مسائلی چون سوء استفاد، خیانت و اعتیاد
- تفاوت روش و طرز فکر در فرزندپروری
- نداشتن توافق در ارتباط با مسائل مالی
- بروز افسردگی و اضطراب و عدم درمان آن
زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
زوج درمانی برای تمامی رابطه ها سودمند است، خواه طرفین در شرف ازدواج، نامزدی یا ازدواج کرده، غیرهمجنس، همجنسگرا، جوان یا پیر باشند.
برای مثال، زوجی که اخیرا نامزد شدهاند ممکن است مشاوره پیش از ازدواج را فرصتی ارزشمند برای رسیدگی به انتظارات از رابطه، قبل از ازدواج بدانند.
زوجی دیگر که ۲۵ سال با هم زندگی کردهاند، ممکن است زوج درمانی را راهی تاثیرگذار برای دوباره به دست آوردن احساسات هیجانانگیز و عاشقانه اولیه در رابطهشان بدانند.
زوج درمانی میتواند یک مشکل در حال جریان را حل کند. از تشدید مشکلات جلوگیری نماید یا به سادگی، یک «ارزیابی» را برای زوجینی که در حال تجربه یک دوره انتقال یا استرس زا هستند، فراهم آورد.
برای شرکت در جلسات زوج درمانی چه شرایطی لازم است؟
- زوجین باید بدانند که همکاری، برای کسب موفقیت در نتیجه نهایی در این فرآیند حیاتی است.
- هر دو نفر از زوجین باید به اصلاح و یا تغییر رویه در رفتارهای ناکارآمد خود تمایل داشته باشند. بهبود این فرآیند به صورت تک نفره مثمر ثمر نمیباشد.
- صداقت و پذیرا بودن احساسات، از اجزای ضروری این نوع درمان است.
مراحل ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر چگونه انجام میشود؟
روان درمانگر معمولا یک فرایند ارزیابی وسیع را در طی ملاقات اولیه در نظر میگیرد.
این فرایند ارزیابی زوجها عموما شامل جمعآوری اطلاعات دقیق در مورد مشکل اولیه و پس از آن ارزیابی مشاغل، سطح تحصیلات، اشتغال، اطلاعات رشدی دوران کودکی، تاریخچهی والدینی، سابقه سوء مصرف مواد، عقاید مذهبی، سوابق رابطهای زوجین و موارد پزشکی و قانونی و روانشناسی آنها تا به امروز، در قالب یک مصاحبه انجام میگیرد.
در مرحله بعد، روان درمانگر با توجه به اطلاعات دریافتی از سوی زوجین می تواند بهترین دوره برنامهریزی درمان را طراحی کند.
از پرسشنامهها و اندازهگیریهای روانشناختی بیشتر نیز در ابتدا یا هنگامی که نیاز باشد در طول فرایند درمان استفاده میگردد.
انواع رویکردهای زوج درمانی چیست؟
روند زوج درمانی دارای شیوههای گوناگونی میباشد؛ در واقع رویکردهای زوج درمانی برای هر زوجی متفاوت است و بسته به نوع مشکلات زن و مرد در رابطه انتخاب میشود. رویکردهای زوج درمانی شامل چهار دسته زیر میباشند:
درمان متکی بر احساسات (EFT)
درمان متکی بر احساسات یا رویکرد هیجانی مدار، یک نوع زوج درمانی است که روی روان زوجین کار میکند و با تاثیر بالا بهصورت ساختارمند و کوتاه مدت اجرایی میگردد. این رویکرد بر روی هیجانات زن و مرد تاثیر میگذارد و در کنترل آن توسط هر فرد تاثیرگذار است.
این روش به عنوان مهمترین شیوه زوج درمانی شناخته میشود؛ که در طی آن زوجها با تمرکز بر احساسات مثبت و بازسازی هیجانات خود، معنای جدیدی برای ارتباطگیری با سایر افراد را آموزش میبینند. به لطف این روش یک نوع وابستگی ایمن در زن و مرد ایجاد میشود که به کمک آن با اعتماد بیشتری در مسیر رابطه خود قدم برمیدارند.
هدف این رویکرد بهبود کیفیت زندگی افراد و تمرکز بر افکار و شناخت آنها است.
درمان رفتاری-تلفیقی (CBT)
از این روش با عنوان روش زوج درمانی CBT یاد میشود که در واقع این رویکرد به بررسی پریشانیهای به وجود آمده در رابطه زن و مرد و ایجاد تغییرات در رفتار آن دو مینگرد. تمرکز این رویکرد به تغییر رفتار یکی از افراد زندگی است و در موازات آن تلاش میکند تا توانایی افراد را برای درک و احساس همدردی با یکدیگر بالا ببرد.
رویکرد درمانی-تلفیقی در سه مرحله ارزیابی، بازخورد و درمان انجام میگیرد. این روش کمک قابل توجهی در تغییر دیدگاه زن و مرد نسبت به یکدیگر و مشکلاتشان دارد.
درمان راه حل محور
یکی دیگر از روش های زوج درمانی، روش راه حل محور است. در طی این رویکرد درمانگر تلاش دارد تا بر تعاملات میان زن و مرد تمرکز کند. این روش یک رویکرد تعاملی است که هدف آن حل گلایههای زوجین از یکدیگر است.
این روش در حقیقت تلاش برای ارائهی راه حل و بررسی عواملی است که باعث بروز حس خوب در زن و مرد میشود. طی این فرایند آموزش نسبینگری در برابر مطلقنگری، به افراد داده میشود.
روایت درمانی
از دیگر رویکردهای زوج درمانی، روایت درمانی میباشد؛ که در طی آن تراپیست شما به زوجین کمک میکند مشکل خود را به شکل روایت بیان کنند و با همراهی تراپیست نقطه های منفی روایت را ویرایش کنند. این رویکرد به افراد کمک میکند تا دید جدیدی نسبت به مشکل خود داشته باشند و مشکل را از جنبههای متفاوت بررسی نمایند.
در طی روایت درمانی زن و مرد گذشته را کشف میکنند و ناهنجاریهای پنهانی را شناسایی میکنند و هر کدام را به شکل موثری حل میکنند. در این رویکرد زوجین راههای جدیدی برای حل مشکلات خود می آموزند و روایت خود را به شیوه مثبتی ویرایش میکنند.
انواع مختلف زوج درمانی چیست؟
در زوج درمانی هم مانند سایر حوزههای روانشناسی رویکردهای متفاوتی موجود است. که شما در صورت اطلاع یافتن از کم و کیف این روشها، می توانید بهترین روش را مطابق با مشکل و تیپ شخصیتی خود انتخاب نمایید.
زوج درمانی روانکاوانه
درمان روانکاوی تلاش دارد تا از تعارضات حل نشدهی دوران کودکی و شخصیتهای والدینی و اینکه چگونه این رفتارها مسبب بخشی از مشکلات در رابطه فعلی شده است، پرده بردارد.
رویکرد روانکاوی گرایش به ادراک تاثیرات ویژگیهای رشدی دوران کودکی بر تعاملات حال حاضر میان زوجین دارد.
چراکه موفقیت در مراحل اولیه رشد، رفتار آینده فرد در روابط میان فردی را پیشبینی خواهد کرد.
هسته ضروری این روش، با فرآیند جدایی و تفرد (مستقل شدن و تبدیل شدن به یک فرد جدا از مادر و خانواده، شخصیت مجزا) و تعاملات مادر و کودک در دوران کودکی ارتباط دارد.
یک بخش ضروری از این الگو، درونفکنی است.
فرآیند درونفکنی، شامل درونفکنیها (روشهای پردازش فکری و احساسی کودک) از شیای محبوب (مادر) میباشد.
فرآیند رشدی درونفکنی، مبنای بازنمایی ناخودآگاه از دیگران و یا اشیاء را شکل میدهد و جهت رشد یک حس جداگانه و تعریف شده از خود، حیاتی است.
رویکرد روانکاوی، روابط زناشویی و انتخاب همسر را به عنوان روابطی متاثر از رابطه والدین-کودک در مراحل رشد کودکی، تحلیل مینماید.
زوج درمانی رفتاری
زوج درمانگران رفتاری روابط میان زوجین را از طریق افزایش ارتباطات مثبت و کاهش تعداد تعاملات منفی بهبود میبخشند.
این الگو بر تاثیراتی که محیط در ایجاد و حفظ رفتارهای مشکل ساز در رابطه دارند نیز توجه میکند.
تبادل رفتار بین طرفین، به طور مداوم جریان می یابد و سوابق مثبت و منفی قبلی میتوانند بر تعاملات فعلی رابطه تاثیر بگذارند.
رفتار درمانی بهطور کلی، بر این ایده استوار است که وقتی رفتارهای معینی پاداش می گیرند، تقویت می شوند.
مقدار پاداشهای (تقویت کنندههای) مثبت دریافت شده در قیاس با مقدار رفتار ناخوشایند، با احساس نارضایتی فرد از رابطه ارتباط مستقیم دارد.
زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر
زوج درمانگران یکپارچه نگر، از طریق بهبود تبادلات رفتاری و افزایش توانایی زوجین در مهارتهای حل مسئله، به زوجها کمک میکنند.
رویکرد یکپارچه نگر، کارکرد زوج را بررسی میکند و در مشخص کردن مشکلات رابطهای نسبت به زوج درمانی رفتاری، انعطاف پذیرتر و شخصیتر شده میباشد.
این رویکرد، مشکلات و تعاملاتی را که تکراری هستند (اعمالی که به طور مکرر انجام شدهاند و باعث مشکلات رابطه میشوند) بررسی مینمایند.
زوج درمانی شناختی رفتاری
زوج درمانی شناختی-رفتاری(CBT) یک رویکرد روان درمانی است که احساسات و رفتار ناکارآمد و ناسازگار زوجین را از طریق روشهای هدفمند شناسایی و مورد بررسی قرار میدهد. درمانگر در این روش با تمرکز بر حل مسئله و عمل گرایی تلاش دارد تا با انتخاب برخی استراتژی های خاص به زن و مرد در مواجهه با مشکلات خود کمک کند. این تکنیک بر پایه صحبت درمانگر با زوجین و شناسایی دیدگاه و طرز فکر آنها نسبت به مسائل و اتفاقات پیرامونشان است.
زوج درمانگر شناختی رفتاری، به زوجین کمک میکند تا در مورد ادراکات، فرضیات، اسنادها یا استانداردهای تعامل بین زوجی خود آگاهی یابند و در جهت بهبود این ارتباطات پیشروی کنند.
موضوع اصلی در الگوی زوج درمانی شناختی رفتاری درک گفتمان زناشویی با استفاده از تکنیک های شناختی و رفتاری میباشد.
ناکارآمدی احساسی و رفتاری یک زوج، می تواند در خصوص پردازش اطلاعات نامناسب (برای مثال نتیجهگیری زودهنگام) و ارزیابیهای شناختی منفی نسبت به رفتارهای یکدیگر باشد.
زوج درمانی متمرکز بر عواطف (هیجان مدار)
زوج درمانی هیجان مدار، به بیماران در ارزیابی، تصدیق و بیان احساسات مرتبط با پریشانیها، کمک خواهد کرد.
بحث اولیه زوج درمانی هیجان مدار این است که نارضایتیهای زوجین، ریشه در نیازهای عاطفی بیان نشده و تصدیق نشده دارند. ناکارآمدی و تعاملات منفی زوجین ناشی از احساساتی است که هرکدام از طرفین از افشای آنها محروم شدهاند و ناگفته باقی مانده است.
این الگو، عاطفه (هیجان) و شناخت (تفکر) را وابسته به هم میداند و بر این باور است که هیجانات، محرک اولیه ارتباطات میان فردی است.
زوج درمانی ساختاری
زوج درمانگران ساختاری، ادراکات منفی موجود را در رابطه با ساختار قدرت در خانواده و نقش افراد را به چالش خواهند کشید و فرصتها و رفتارهای جایگزین را بررسی میکنند.
این رفتارهای جایگزین، ادراکات مثبت را با استفاده از ایفای نقش، تقویت میکنند.
این الگو، روند پیشرفت رابطه را در مراحل رشدی مشاهده مینماید.
با توجه به این الگو، نارضایتی زوجین، به دلیل مشکل در نوع راهبردهای کنارآمدن با تغییرات زندگی، چه تغییرات محیطی و چه شخصی میباشد.
با وجود نارضایتی از رابطه، زوجین اغلب در برابر تغییرات درمانی مقاومت میکنند و در حفظ وضعیت موجود و کارکرد پایهای و جلوگیری از پیش رفتن سیستم درمانی، پافشاری دارند. زیرا درباره وضعیت آینده و مسئولیت های جدید هنوز دیدگاه و تجربه واضحی ندارند.
زوج درمانی گاتمن چیست؟
روش گاتمن یک روش زوج درمانی است که روابط زن و مرد را بهطور دقیق ارزیابی میکند. زوج درمانی گاتمن به زن و مرد کمک میکند تا موانع طبیعی که باعث شده آنها رابطه خوبی با یکدیگر نداشته باشند را بشناسند. در این روش، ابتدا زوجین مورد ارزیابی قرار میگیرند و در گام بعدی روند و مراحل درمانی آنها مشخص میشود.
مدت درمان و مراقبت های لازم پس از زوج درمانی
زوج درمانی بسته به نوع مشکل، معمولا چند جلسه تا چند ماه به طول می انجامد.
زمانی که زوج مهارتهای کافی را فراگرفتند و به سطح مطلوبی از عملکرد رسیدند که برای هر دو رضایت بخش است، درمان میتواند پایان پذیرد.
آگاهی از رفتارها، پیشگیری از عود مجدد و رفتارهای عود کننده ضروری میباشد (رفتارهای عود کننده، یعنی برگشت مجدد به رفتارهایی که زوج در حال تلاش برای تغییر یا از بین بردن آن هستند).
مراجعه کنندگان تشویق میشوند تا در صورت ظاهر شدن علائم عود به درمان بازگردند. قرار ملاقاتهای پیگیری برنامهها و درمان روانشناختی دراز مدت میتواند در صورت توافق طرفین برنامهریزی شود.
مهمترین عدم کارایی زوج درمانی، عدم بهبود یا بازگشت به رفتارهای ناکارآمد است.
احتمال بروز این موارد کم است، مگر اینکه مهارتهایی که در طول درمان آموخته و رشد یافتهاند، از بین بروند و یا یک فرد نسبت به تغییرات طولانی مدت مقاومت کند.
نتایج مورد انتظار پس از اتمام جلسات زوج درمانی چیست؟
- از نتایج عمدهی زوج درمانی، رهایی از نشانههای بیماری، کاهش بحثهای زناشویی و مشکلات است.
- زوج به تعاملات سالمتر بازگشته و رفتارها برای ایجاد یک تعامل شادتر پیش روی میکنند.
- مراجعانی که صادقاند و قلبا خواستار تغییر هستند، نتایج بهتر و سریعتری میگیرند.
- مراجعان معمولا مهارتها و آگاهی بیشتری را کسب میکنند که باعث تعاملات سالمتر در رابطه میشود.
سوالات متداول در خصوص زوج درمانی
زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی نوعی روان درمانی است که در آن یک درمانگر به دو شخصی که در رابطه عاطفی با یکدیگر قرار دارند، طبق تجربیات و دانش بالینی خود مشورت میدهد.
روند جلسات زوج درمانی چگونه انجام میشود؟
طی جلسات زوج درمانی زوجین تمرینهای ارائه شده از سوی متخصص را انجام میدهند و متخصص مربوطه عواملی که باعث بروز مشکلات در زندگی زن و مرد شده را شناسایی مینماید.
زوجین در چه شرایطی باید به سراغ زوج درمانی بروند؟
بسیاری از زوجین ممکن است در طی زندگی مشترک خود با یکدیگر با مشکلاتی مواجه شوند که آرامش را از آنها سلب کند و مجبور شوند بین ادامه زندگی چالش برانگیز خود و طلاق یک مورد را انتخاب نمایند. اینجاست که زوج درمانی یک راه چاره است!
آیا رویکردهای زوج درمانی برای تمامی زوجها یکسان است؟
روند زوج درمانی دارای شیوههای متفاوتی است؛ در واقع رویکردهای زوج درمانی برای هر زوج متفاوت است و بسته به نوع مشکلات زن و مرد در رابطه انتخاب میگردد.
زوج درمانی در کلینیک روانشناسی دوستکام
شما میتوانید برای یافتن روانشناس معتبر از فهرست روانشناسان سایت دوستکام کمک بگیرید.
کلینیک دوستکام با کادری مجرب و باسابقه جهت بهبود روابط در کنار شما عزیزان است تا در موارد مختلف همچون زوج درمانی، سکس تراپی، مشاوره تحصیلی، هیپنوتیزم، درمان فوبیا و … اطلاعات لازم را در اختیار داشته باشید.
همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت حضوری میتوانید با همکاران ما در کلینیک دوستکام در ارتباط باشید.